Tikva Kabocha definitivno je svjetski standard za tikve. Odlična je delicija koja dolazi iz Azije. Vjeruje se da su Portugalci donijeli ovu vrstu tikve iz Kambodže u 16. vijeku u Japan, gdje je naziv skraćen u Kabocha. Meso tikve je odlično za kuhanje i pečenje u fazi kada je tikva zrela, a meso je debelo, sočno, slatko, fine konzistencije i tamno narandžasto.
Kabocha sadrži velike količine pektina koji veže otrove iz probavnih organa i tako čisti organizam te olakšava izbacivanje mokraće, što pospješuje rad bubrega, srca i krvnih žila. Kao i ostale tikve obično se koristi za pripremu priloga i supa, ali možemo je pripremati kao bilo koju drugu tikvu ili krompir. Dobra je za pečenje, kuhanje, na roštilju, u obliku pudinga, kolača, pita i zamjena za desertne poslastice. Također je dobra za preradu u sokove, kaše, kompote i slatko.