Miris jeseni i djetinjstva
Kesten ima dvostruko više škroba nego krompir pa nije ni čudo da je uvijek jedna o važnijih namirnica. Poput oraha i badema, ne sadrži gluten, pa je pogodan za prehranu ljudi osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu. Sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamine A i C. Kesten je također bogat mineralima kalijem i fosforom a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, hlor, željezo, bakar te mangan. Da biste ispekli kestenje za početak potrebno je svježe kestenje i jedan nož.Svaki kesten zasijecite po širini, sve dok se ljuska lijepo ne rastvori. Potom, prebacite rasječene kestenove u šerpu, dodajte vode i malo posolite. Kad voda provri, kestenje izvadite iz vode, prebacite u tepsiju i stavite u rernu zagrijanu na 220 C da se peku 15 minuta. Kada kestenje bude pečeno stavite ga na tanjir, prekrijte krpom i ostavite nekih 5 minuta da odstoji.
Uživajte!
Da li ste znali ?
Pitomi kesten je jedna od prvih namirnica koje je čovjek jeo. Najstarije drvo kestena
zvano “Sto konja”, nalazi se na sicilijskoj planini Etna i vjeruje se da je staro između
2.000 i 4.000 godina.